Jacoba Haas (1946 – 2018) groeide op in Amsterdam. Ze verdiende al jong de kost met het maken van portretten van toeristen. Op haar 17e woonde ze een jaar in Parijs. In 1971 had ze een solotentoonstelling van pentekeningen in de Amsterdamse Galerie Facet, waar het Parool een lovende recensie over schreef. Een jaar later kreeg ze een relatie met de surrealistische kunstenaar Willem Wagenaar (1907 – 1999). Via hem kwam ze terecht in een kring van surrealisten waaronder de Utrechtse kunstschilder Joop Moesman (1909 – 1988). Vanaf die tijd maakte ze grootse schilderijen waarin ze haar persoonlijke bevrijding gestalte gaf. Ze belichtte in haar sterk symbolistische werk het sensuele van het vrouwelijk lichaam, de Griekse mythologie en de oosterse dans. Haas maakte vele studiereizen in het Midden-Oosten en leerde Arabisch spreken en schrijven. In Franrijk, waar ze een deel van het jaar woonde en werkte, maakte ze deel uit van een levendige kunstenaarskring en organiseerde ze vele exposities.
Het laatste Avondmaal – te zien in het Centraal Museum
In 1992 maakte Haas een groepsportret van het Surrealistisch Genootschap met als titel “Het Laatste Avondmaal”. Dit werk is inmiddels aangekocht door het Centraal Museum in Utrecht, waar het deel uitmaakt van de permanente collectie.
Expositie Beauforthuis
Het getoonde werk in het Beauforthuis is een selectie van portretten en schilderijen die de diversiteit van het werk van Haas demonstreren. Als autodidact ontwikkelde Haas een geheel eigen teken- en schildertechniek waarbij ze zich door het surrealisme, het impressionisme en ook door Rembrandt liet inspireren.
Stichting Jacoba Haas
De Stichting Jacoba Haas is opgericht ter nagedachtenis aan deze bijzondere vrouw. Met het leven van Jacoba als inspiratiebron ondersteunt deze stichting autodidacte kunstenaars. Voor meer informatie over Jacoba en over de stichting zie: www.jacobahaas.art
De stichting organiseert regelmatig exposities met het werk van Jacoba. Mocht u interesse hebben om een werk van Jacoba aan te schaffen, dan wil de stichting graag uw contactgegevens zodat ze u eventueel kunnen benaderen voor een bruikleenverzoek voor toekomstige tentoonstellingen.